Oak Frame Sunroom
Legatirriff

This is a glazed, oak-framed extension to a listed, thatched, vernacular farmhouse in County Antrim.

Its simple form intentionally reflects that of the original house, set back a respectful distance through two glazed links that enclose a secluded courtyard.  Internally, it is a light-flooded space that satisfies the client’s request for more space for entertaining and a room from which to enjoy their garden.

The brief also requested a utility room near the kitchen, which was also where the best views to Lough Neigh were to be enjoyed, and so the utility units were concealed within a wooden box.  When in use, large, hinged doors swing open to create a large, functional room.  The rest of the time, the doors are closed to reveal large windows that allow views through to the Lough beyond.

The clients report this to be the best-used room in the house, even in the depths of winter, when the roaring wood-burning stove, reflected and animated countless times in the non-covered windows, enshrouds its inhabitants in warmth.

Completed: 2012
Approx. cost of sunroom: £120,000

Featured in:
Self-Build Ireland Magazine, Spring 2014
RSUA’s Living Design Journal, Spring 2015
RTE Home of the Year, Season 2, 2016